GALERIA




Na całym świecie występuje około 300 gatunków ptaków drapieżnych, z czego w Polsce stwierdzono 36, w tym 19 to gatunki lęgowe. W Polsce najwięcej jest gatunków leśnych, z tym, że jedne gatunki gnieżdżą się w lasach w pobliżu terenów otwartych: myszołów, kobuz, pustułka, orliki, kanie, a inne w pobliżu wód: bielik, rybołów. Błotniaki preferują tereny otwarte, tak więc w trzcinowiskach gnieżdżą się błotniaki stawowe, a tereny bagienne, łąkowe, czy nawet pola uprawne, zamieszkują błotniaki zbożowe i łąkowe. Takie drapieżniki jak pustułka i sokół wędrowny, przystosowały się do życia w warunkach miejskich. góry zaś to królestwo orła przedniego.


Orzeł Bielik

Osiadły leśny gatunek lęgowy. Buduje potężne gniazda na starych, okazałych drzewach. Jest największym krajowym ptakiem drapieżnym. Ma długie i szerokie skrzydła zakończone rozłożonymi długimi „palcami” czyli lotkami pierwszorzędowymi. Ogon krótki u dorosłych osobników biały. Żywi się rybami, ptactwem wodnym i padliną. Zimuje w pobliżu niezamarzających zbiorników wodnych, rzek.
Błotniak Łąkowy

W Polsce gatunek nieliczny. Gniazduje na podmokłych łąkach, również na polach uprawnych. Gniazdo buduje na ziemi. Poluje na otwartych łąkach, polach, nad bagnami i nieużytkami. Ptak wędrowny, zimuje w Afryce, na południe od Sahary.

Błotniak Stawowy

Średniej wielkości ptak drapieżny, związany z wodami. Gnieździ się na ziemi w trzcinach, poluje w trzcinowisku, na polach i łąkach, na gryzonie, płazy, gady, owady, ptaki. Zimuje w Afryce. Samiec jest zupełnie inaczej ubarwiony niż samica, która jest ciemno ubarwionym ptakiem z jasną głową.
Jastrząb

Lęgowy, osiadły ptak drapieżny z charakterystycznym prążkowaniem na spodzie ciała i długim, zaokrąglonym ogonem. Poluje głównie na ptaki. W locie łowieckim wykorzystuje wszelkie osłony. Atakuje z zaskoczenia. Gnieździ się w lasach na drzewach. Poluje w lesie oraz na polach i łąkach. Samiec jest znacznie mniejszy od samicy, czasami nawet dwukrotnie.

Kania Czarna

Występuje w środowiskach otwartych i półotwartych zarówno z fragmentami lasów i borów lub kępami drzew, zwykle w pobliżu jezior i rzek. Charakterystyczne środowisko lęgowe tego gatunku w Polsce stanowią zalesione doliny rzeczne, pojezierza, lasy przy stanowiskach rybnych. Żywi się głównie martwymi rybami, drobnymi kręgowcami a także padliną i odpadami. Buduje gniazda umieszczone w koronie drzewa. Gatunek wędrowny, zimuje w Afryce.


Kania Ruda

Nieliczny gatunek lęgowy lasów sąsiadujących z jeziorami. Ma charakterystyczną sylwetkę z długimi, złamanymi w nadgarstkach skrzydłami oraz długim, wciętym ogonem niczym u jaskółki. Na spodzie skrzydeł ma wyraźne, duże jasne plamy. Żywi się gryzoniami, małymi ptakami, owadami, płazami, padliną, odpadkami. Potrafi odbierać pożywienie innym ptakom na przykład gawronom, wronom. Gnieździ się w lasach na drzewach. Jest gatunkiem wędrownym, zimuje w rejonie Morza Śródziemnego.



Kobuz

Nieliczny gatunek lęgowy lasów i zadrzewień, mały ptak drapieżny o krótkich i zaokrąglonych skrzydłach i długim ogonie. Gniazduje zwykle na skraju lasu, w zadrzewieniach śródpolnych. Jego rewirem łowieckim są otwarte bagna, łąki, wrzoswiska. Poluje głównie na ptaki. Spód ciała oraz skrzydeł jest prążkowany. Mylony często z jastrzębiem, od którego jest mniejszy.
Krogulec

Zasiedla urozmaicone tereny skrajnie niewielkich lasów sąsiadujące z polami, łąkami, sadami i osadami ludzkimi. Gniazda zakłada na młodym drzewie w gęstych, młodych drzewostanach, najchętniej świerkowych lub sosnowych. Odżywia się przede wszystkim ptakami do wielkości drozda. Jest ptakiem częściowo wędrownym. Zimowiska leżą w różnej odległości na południe i zachód od lęgowisk.

Myszołów

Nasz najliczniejszy, średniej wielkości ptak drapieżny gniazdujący w lasach i zadrzewieniach sąsiadujących z terenami otwartymi na których poluje przede wszystkim na gryzonie, ponadto na pisklęta ptaków, gady, płazy, dżdżownice i większe owady. Ptak drapieżny z szerokimi, zaokrąglonymi na końcu skrzydłami, krótkim ogonem, często wachlarzowato rozkładanym w czasie krążenia. Na zimowiska udaje się do zachodniej i południowej Europy.
Orlik Krzykliwy

Gniazduje na drzewach zarówno w dużych zwartych kompleksach leśnych jak i w niewielkich drzewostanach, nawet wśród polnych kępach drzew. Poluje na otwartych terenach wilgotnych pół, łąk i pastwisk. Odżywia się ssakami, ptakami, płazami, owadami, mięczakami. Jest ptakiem wędrownym, zimuje w południowo-zachodniej Afryce.

Orzeł Przedni

Potężny ptak drapieżny, w Polsce bardzo rzadki, lęgowy tylko lokalnie, głównie w górach – Karpatach. Buduje gniazda na półkach skalnych lub okazałych drzewach. Poluje na zające, gryzonie i ptaki, zjada też padlinę. Młode ptaki mają charakterystyczne białe plamy na skrzydłach i ogonie.
Pustułka

Jest najpospolitszym europejskim sokołem. Związana jest zarówno z krajobrazem rolniczym, ale występuje również w miastach. Nie buduje gniazd. Gniazduje na drzewach w starych gniazdach wron, półotwartych dziuplach w drzewach, oraz we wnękach wysokich budynków. Poluje na gryzonie, gady, małe ptaki. Ptak wędrowny i koczujący. Zimuje w europie środkowej.

Rybołów

Bardzo nielicznie lęgowy gatunek lasów w sąsiedztwie jezior. Buduje lęgowe gniazdo na szczycie wysokiej sosny, słupa lub wieży. Zjada głównie ryby, wyjątkowo poluje na drobne ssaki, ptaki, płazy czy owady. Poluje na jeziorach i stawach hodowlanych w promieniu kilku kilometrów od gniazdowania. Jest ptakiem wędrownym. Zimuje w Afryce oraz zachodniej części Morza Śródziemnego. Ma długie, wąskie skrzydła, małą głowę, mocno wysuniętą na smukłej szyi oraz wąski, średniej długości ogon. U ptaka widzianego z przodu można zauważyć, że skrzydła są mocno zgięte w kształcie litery M, co przypomina dużą mewę.
Sokół Wędrowny

Jedyny duży sokół gnieżdżący się w Polsce, będący w kraju skrajnie rzadkim, lęgowym ptakiem drapieżnym. Odżywia się wyłącznie ptakami. Gniazujde przeważnie na skałach i drzewach. Jest ptakiem osiadłym i koczującym. Zimą pojawiają się u nas sokoły wędrowne z lęgowisk z północnych rejonów, gdzie panują surowe zimy.

Trzmielojad

Średniej wielkości nieliczny ptak lęgowy polski przypominający myszołowa, ale w ogóle nie jest z nim spokrewniony. Poszukuj e pokarmu na otwartych terenach. Odżywia się głównie larwami pszczół, os i trzmieli. Zimuje w Afryce. Gnieździ się na drzewach w lasach. Gniazduje w okolicy o urozmaiconym krajobrazie, z mieszaniną pół, łąk i lasów.
Gadożer

Duży jasno ubarwiony ptak drapieżny, skrajnie nieliczny ptak lęgowy. W Polsce żyje kilkanaście par. gnieździ się na drzewach w lasach, na nasłonecznionych terenach, poluje wyłącznie na gady. Ptak wędrowny odlatuje na południe europy.

 

 PTAKI DRAPIEŻNE